V Bratislave budú diskutovať o budúcnosti eurozóny

31.01.2013 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - Východiská z pretrvávajúcej krízy eurozóny budú predmetom prestížnej konferencie ekonomických a politických lídrov EÚ, ktorá sa bude konať 19. a 20. februára v Bratislave. Pod názvom Vytváranie skutočnej hospodárskej a menovej únie ju organizuje Centrum pre európske záležitosti (CEA) v spolupráci s bruselským think tankom Bruegel a Inštitútom finančnej politiky Ministerstva financií (MF) SR.

Na jednotlivých paneloch vystúpia lídri a insideri kľúčových finančných inštitúcií EÚ - člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen, predseda pracovnej skupiny Eurogroup Thomas Wieser, bývalý šéf kabinetu predsedu Európskej rady barón Frans Van Daele, šéf bruselského think tanku Bruegel Jean Pisani-Ferry a podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Podujatie sa bude konať pod záštitou podpredsedu vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra a účasť na ňom potvrdili predstavitelia ministerstiev financií a zahraničných vecí viacerých členských štátov eurozóny zo severu aj juhu kontinentu - Nemecka, Fínska, Grécka či Španielska.

Dvojdňová medzinárodná konferencia o budúcnosti eurozóny bude doteraz najväčšou svojho druhu v SR. Jej ambíciou je rozprúdiť širšiu verejnú a odbornú diskusiu o navrhnutých riešeniach krízy na úrovni EÚ, ktorá v regióne stále absentuje. "Sme presvedčení, že takúto diskusiu môže podnietiť práve Slovensko, jediná krajina Vyšehradskej štvorky, ktorá je súčasťou eurozóny," objasnil dôvody zvolania konferencie zakladajúci člen CEA a stály predstaviteľ SR pri EÚ Ivan Korčok.

Ďalším cieľom podujatia je prediskutovať politické výzvy a riziká nových opatrení EÚ na zvýšenie konkurencieschopnosti národných ekonomík cez užšiu a efektívnejšiu spoluprácu členských štátov v oblasti hospodárskeho riadenia, rozpočtovej politiky a bankového dohľadu. Okrem predstaviteľov vládnych a európskych inštitúcií sa na diskusii budú podieľať aj zástupcovia slovenského finančného sektora, akademickej obce a občianskej spoločnosti.

Centrum pre európske záležitosti predstavuje iniciatívu Slovenskej atlantickej komisie, ktorej cieľom je budovanie silnej, konštruktívnej, ale kritickej európskej komunity na Slovensku schopnej dlhodobo kultivovať a formovať verejnú, odbornú a politickú debatu o budúcnosti Európy a postavenia Slovenska v nej.

TASR informovala Vladimíra Briestenská zo Slovenskej atlantickej komisie.
 

Vyberte región